S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Domácí pampeliškový sirup se šalvějí (anebo i bez)

10.04.2020

Domácí pampeliškový sirup se šalvějí (anebo i bez)

Jdu ničit a plenit další květenu! Tentokrát žlutá neviňátka pampelišky.. včera jsem je vůbec nešetřila, vyrazila jsem na ně na Soběšickou louku, vzala si na ně kybl a normálně sem je tam natrhala, až to lítalo.. To kdyby udělal každej, tak tu zachvilku nemáme žádný pampelišky! Takže, mládeži, do toho, plné květenství na nikoho nečeká!
Pampeliška obsahuje inulin, což je důležitá výživná látka pro diabetiky. Zajímalo by mě jen, jak sirup, v tom případě sladit, aby byl dobrý, tak pokud někdo víte, ozvěte se mi. Šalvěj jsem tam dala kvůli trávení, mírně nahořklé chuti a taky proto, že ho mám plnej květináč a prostě jsem dostala chuť ho do něčeho vrazit.
Pozor, pokud kojíte a nechcete s tím přestat, šalvěj vynechte.

Budete potřebovat:
200ks květů pampelišky (natrhané v plném květenství)
2 citrony (bez pecek)
300g medu
1,5 litru vody
3 lístky šalvěje

Vyražte s kýblem na louku a natrhejte si přesně 200ks pampelišek. Ani víc ani míň, pokud si nebudete jistí, raději si to několikrát přepočítejte - přesnost má dnes přednost. :-)


Květy omyjte a nechte přes noc stát zalité 1,5 l vody.


Další den přelijte přes jemné síto. Výluh přelijte do hrnce, přidejte med, na kostky nakrájené citrony a bylinku.  Mám štěstí, byla jsem v Chorvatsku obdarována zdravými citrony ze soukromého sadu, takže sem to tam vrzla i se šlupkou.


Mírně vařte dokud sirup nezhoustne, pak přelijte do malých skleniček, skladujte v chladu a suchu. Užívejte si ho třeba v čaji, nebo na chleba s máslem, je dobrý i jako ingredience do sladkých nádivek. Působí dobře na trávení a uleví vám při nachlazení.
A nezapomeňte si na té louce pořádně odpočinout, uplést věneček anebo se jinak ožlutit. Užijte si to :-)



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!

http://www.essential.cz/Chcete umět vyrábět sami doma užitečné věci?
Pak tu máme, ne jednu, ne dvě, ale už skoro tři knihy plné návodů jak na to:

MWE4N