Šeříkový sirup je jedním z nejlepších, co vařím. Je sladký, voňavý, osvěžující a má dokonce i spektrum léčivého působení na celé tělo. Působí proti velkým migrénám i menším bolestem hlavy, čistí krev a uklidňuje rozbouřený žaludek.
Škoda jen, že šeřík potřebuje jaro jak má být a současný rychlý nástup letního počasí nám z něj ukrajuje už tak krátkou dobu květenství.
Květ při sběru vybírejte nosem, čím více bude vonět na větvičce, tím více bude vonět i váš sirup.
Budete potřebovat:
košík rozkvetlého šeříku
1 litr vody
0,5 kg hnědého cukru nebo medu
1 oloupaný citron
1 lžičku kyseliny citronové (výhodné balení - k dostání zde)
Budete se hodit:
Filtrovací plátno
Lahve se špuntem
Nasbírejte čerstvé květy - vybírejte nosem. Rozložte je na stinné místo, dopřejte čas broučkům, ať si najdou včas cestu ven.
V hrnci povařte vodu a cukr, nechte zhoustnout, pak odstavte.
Přidejte květ, citron, ev. kyselinu citronovou. Přiklopte pokličkou a nechte stát do dalšího dne.
Přeceďte a přelijte do vymytých & vyvařených nebo jinak vysterilizovaných lahví.
Míchejte s vodou v běžném poměru, jak jste u sirupu zvyklí.
Poznámka pod čarou: Pokud byste chtěli, aby měl sirup barvu šeříkovou, dá se toho docílit pomocí borůvkové šťávy.
Chcete umět vyrábět sami doma užitečné věci?
Pak tu máme, ne jednu, ne dvě, ale už skoro tři knihy plné návodů jak na to: