Bežte si trhnout k bezu, dokud je kam. Letošní rok nám chladnější počasím přeje. Vyrobte si tuhle lahůdku. O pár dní později nebudete litovat. A oproti Perrier Jouët Grand vás vyjde až 150x levněji. Beztak se říká, že se mají konzumovat hlavně regionální potraviny.
Vyrobte, vychlaďte a požívejte s mírou jako aperitiv, digestiv, nebo jen tak večer až uložíte děti a máte těch obligátních 10-12 minut jen pro sebe.
C'est un jouet ! :-)
Budete potřebovat:
4 litry horké vody a 2 litry studené
700g cukru
šťávu a kůru ze 4 chemicky neošetřených citronů
2 lžíce vinného octa
20 plně rozkvetlých květů černého bezu
1g vinných kvasinek (seženete tady)
Do velké, dokonale čisté nádoby nalijte horkou vodu, vsypte cukr a míchejte tak dlouho dokud se plně nerozpustí. Pak dolijte studenou vodou, tak abyste měli celkem 6 litrů tekutiny.
Přidejte vinný ocet, šťávu a kůru ze 4 citronů a omyté květy bezu bez stonků. Promíchejte.
Přikryjte plátnem a nechte 2 dny fermentovat. Když se nahladině se začne tvořit pěna – přidejte špetku kvasinek. Přikryjte plátnem a nechte dál fermentovat 4 dny. Pak přelijte do jednotlivých lahví.
Z vlastní zkušenosti doporučuju spíš pevné recy PETky, ať doma nemáte o půl noci neočekávaně akci rychlý špunty.