S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Čekanková fair-trade káva „Good olʼdays“

14.07.2021

Čekanková fair-trade káva „Good olʼdays“

Dobře známý krásný plevel, z jehož kořene si uděláte jedinou opravdovou fair-trade kávu bez karbonové stopy. Sice v ní nebude kofein, ale bude chutnat a vonět jako za starých časů. Těhotné a kojící ženy budou mít pré! Tato káva vám zpestří vaše radostné očekávání nejen svou chutí, ale také vedlejším účinkem – podporou mlékotvorby.

Budete potřebovat:

kořen čekanky, trochu času a dobré nálady

Kořen čekanky vytrhněte někdy mezi zářím a listopadem, očistěte a nasekejte na malé kousky. Před pražením je potřeba kořen důkladně vysušit. Nejlépe na stinném, dobře větraném místě. Pokud spěcháte, můžete sušit i uměle, ale teplota nesmí přesáhnout 50 °C. Suchý kořen umelte v kafemlejnku. Mletý pak hoďte na suchou pánev a krátce opražte. Lahodnou kávu připravíte, když 1–2 lžičky zalijete vařící vodou.

Pro bílou variantu cikorky přidejte med a mléko dle chuti. Vybírejte rostlinu menšího vzrůstu v plném květu v červenci. Za deště je květ schoulený, proto sbírejte za suchého slunečného dne.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Chce se vám víc vyrábět a vytvářet ?  Pořiďte si knihu návodů z toho nejlepšího zdroje! 
Knihy s podpisem a věnováním seženete tady.

ZDc5OT