Dobře známý krásný plevel, z jehož kořene si uděláte jedinou opravdovou fair-trade kávu bez karbonové stopy. Sice v ní nebude kofein, ale bude chutnat a vonět jako za starých časů. Těhotné a kojící ženy budou mít pré! Tato káva vám zpestří vaše radostné očekávání nejen svou chutí, ale také vedlejším účinkem – podporou mlékotvorby.
Budete potřebovat:
kořen čekanky, trochu času a dobré nálady
Kořen čekanky vytrhněte někdy mezi zářím a listopadem, očistěte a nasekejte na malé kousky. Před pražením je potřeba kořen důkladně vysušit. Nejlépe na stinném, dobře větraném místě. Pokud spěcháte, můžete sušit i uměle, ale teplota nesmí přesáhnout 50 °C. Suchý kořen umelte v kafemlejnku. Mletý pak hoďte na suchou pánev a krátce opražte. Lahodnou kávu připravíte, když 1–2 lžičky zalijete vařící vodou.
Pro bílou variantu cikorky přidejte med a mléko dle chuti. Vybírejte rostlinu menšího vzrůstu v plném květu v červenci. Za deště je květ schoulený, proto sbírejte za suchého slunečného dne.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!