S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Domácí bylinkové šampony (zero waste)

03.11.2019

Domácí bylinkové šampony (zero waste)

Vyrobit si vlastní bylinkový šampon je jednou z těch jednodušších samodomo disciplín. Výsledek vás příjemně překvapí, nejen přírodní vůní, jemností, ale i nekompormisním účinkem na vlas, jeho zdraví, lesk a sílu.

Mě osobně na kupované kosmetice taktéž vadilo shromažďování plastu v naší koupelně. Nejedno srdce milovníka přírody zaplesá, že i v této oblasti jí může ulevit.

Jediné, co vás dělí od výsledné šamponové lahvičky, je nashromáždění potřebných surovin.

Budete potřebovat:
hrst bylinek (kopřiva pro vlasy mastné, meduňka pro vlasy suché, levandule nebo růže pro vlasy normální, heřmánek pro děti) - nakoupit se dají tady
700 ml destilované, nebo filtrované vody
10 g nastrouhaného olivového mýdla (koupit se dá tady)
10 g rostlinného glycerinu (koupit se dá tady)
1 g Xanthanu - přírodní želírovací látka - aby to bylo hustý (koupit se dá tady)
20 g Planaponu SF - nepolární tenzid - aby to bublalo (koupit se dá tady)
10 kapek Kalium sorbátu - přírodní konzervant - aby se to nezkazilo (koupit se dá tady)

*@--! Pokud je libo, můžete sobě nebo jako dárek  pořídit 'dárkový balíček na výrobu' a akorát naváženými ingrediencemi. 




1) Vodu převařte a nechte chvíli stát. Nasypte do ní nastrouhané mýdlo, zamíchejte a nechte rozpustit.

2) Přidejte bylinky, znova zamíchejte a nechte louhovat přes noc. Další den přeceďte přes kávový filtr.

3) V glycerinu nechte dispergovat Xanthan. Dispergovat znamená nechat částečky rovnoměrně rozdělit, xanthan se v glycerinu nerozpustí.

4) Směs přidejte k výluhu, stejně jako 10 g Plantaponu. Protřepte. Pokud neplánujete šampon do 3 dnů použít, přidejte konzervant, trvanlivost pak prodloužíte až na půl roku.

Chce se vám víc vyrábět a vytvářet ?  Pořiďte si knihu návodů z toho nejlepšího zdroje! 
Knihy s podpisem a věnováním seženete tady.

MmQ2NjMzZD