S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Domácí šípkový sirup (aka Wobenzym, který vám roste za barákem)

03.09.2019

Domácí šípkový sirup (aka Wobenzym, který vám roste za barákem)

Úvodem musím říct, že nemám osobně nic proti Woboušům. Určitě mají moc pěknou krabičku i příbalový leták a vzhledem k reklamní thajské masáži jako dárek udělají radost spíš než urazí. Je i pravda, že v domácím šípkovém sirupu nenajdete všech 8 mysticky znících enzymů, ani dalších 21 látek, které se starají o to, aby tableta držela pohromadě, vypadala jako tableta, vydržela na pultě a pořád vypadala jako tableta i po měsících, měla atraktivní barvu a celkově skýtala gurmánský požitek správného tabletofila a tobolkopolykače.
Co ale v domácím šípkovém sirupu najdete je potěšení ze zužitkování něčeho, co vám roste za domem a o čem už se dlouho před průmyslovou revolucí vědělo, že pomáhá na celé spektrum neduhů.. třeba při rekonvalescenci, posiluje a čistí organizmus, zpevňuje cévní stěny, podporuje trávení a bojuje proti chřipce nebo nachlazení, o ledvinách ani nepíšu…
Když půjdete pro přípravek do lékárny, je šance, že tam akorát tak něco chytnete. Když místo toho půjdete k šípku a tam si pořádně trhnete, budete na čerstvém vzduchu, procvičíte se v úchopu a trhu, možná si i jako já roztrhnete bundu, ale vše to bude pro dobrou věc!

Budete potřebovat:
1kg čerstvých šípků
1,5 litrů vody
1kg cukru
1 lžičku kyseliny citronové (větší balení k dostání tady)

Děte k šípku a trhněte si tam (1 kilo).

Šípky doma omyjte a rozdrťte. S drcením jsem měla trochu problém, s různými pomůckami, to buď nedrtilo, nebo to lítalo všude kolem. Nakonec byla nejúčinnější kombinace nádstavce elektrického mixeru a hrubé síly.

Zalijte 3/4 litrem vody a za občasného míchání vařte 10 minut.

Poté přelijte přes hrubší plátno, tekutinu dejte stranou.

Šípky dejte zpět do hrnce a zalijte čerstvým 3/4 litrem vody.

Opět vařte 10 minut, přelijte přes plátno a obě tekutiny smíchejte. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte dalších 10 minut.

Nechte vychladnout, přelijte do lahví se špuntem. Sirup se podává buď ředěný čerstvou vodou, nebo do mírně vychladlého čaje.

http://www.essential.cz/Chce se vám víc vyrábět a vytvářet ? Pořiďte si knihu návodů z toho nejlepšího zdroje!  Knihy s podpisem nebo i věnováním seženete tady.

NmZiY