Úvodem musím říct, že nemám osobně nic proti Woboušům. Určitě mají moc pěknou krabičku i příbalový leták a vzhledem k reklamní thajské masáži jako dárek udělají radost spíš než urazí. Je i pravda, že v domácím šípkovém sirupu nenajdete všech 8 mysticky znících enzymů, ani dalších 21 látek, které se starají o to, aby tableta držela pohromadě, vypadala jako tableta, vydržela na pultě a pořád vypadala jako tableta i po měsících, měla atraktivní barvu a celkově skýtala gurmánský požitek správného tabletofila a tobolkopolykače.
Co ale v domácím šípkovém sirupu najdete je potěšení ze zužitkování něčeho, co vám roste za domem a o čem už se dlouho před průmyslovou revolucí vědělo, že pomáhá na celé spektrum neduhů.. třeba při rekonvalescenci, posiluje a čistí organizmus, zpevňuje cévní stěny, podporuje trávení a bojuje proti chřipce nebo nachlazení, o ledvinách ani nepíšu…
Když půjdete pro přípravek do lékárny, je šance, že tam akorát tak něco chytnete. Když místo toho půjdete k šípku a tam si pořádně trhnete, budete na čerstvém vzduchu, procvičíte se v úchopu a trhu, možná si i jako já roztrhnete bundu, ale vše to bude pro dobrou věc!
Budete potřebovat:
1kg čerstvých šípků
1,5 litrů vody
1kg cukru
1 lžičku kyseliny citronové (větší balení k dostání tady)
Děte k šípku a trhněte si tam (1 kilo).

Šípky doma omyjte a rozdrťte. S drcením jsem měla trochu problém, s různými pomůckami, to buď nedrtilo, nebo to lítalo všude kolem. Nakonec byla nejúčinnější kombinace nádstavce elektrického mixeru a hrubé síly.

Zalijte 3/4 litrem vody a za občasného míchání vařte 10 minut.

Poté přelijte přes hrubší plátno, tekutinu dejte stranou.

Šípky dejte zpět do hrnce a zalijte čerstvým 3/4 litrem vody.

Opět vařte 10 minut, přelijte přes plátno a obě tekutiny smíchejte. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte dalších 10 minut.

Nechte vychladnout, přelijte do lahví se špuntem. Sirup se podává buď ředěný čerstvou vodou, nebo do mírně vychladlého čaje.

