Od září nám přibyl doma jeden školkáček. Počet svačin mi stoupne ze 3 na 4. V našem množství se už vyplatí vlastní výroba ve velkém, místo nakupování po jednotkách.
Navíc, nejen ušetřené koruny a zbytečné výlety do obchodu jsou mi hlavní motivací. Taky máte pocit, že se tak trochu začínáme topit ve vlastních plastových odpadech? Určitě nejsem sama, kdo cítí, že je potřeba něco dělat než čekat, až se na nás sesype ze všech stran.
Jak to tak bývá, začít musíme u sebe. Dá se to i hezky, s radostí a jednoduše. Kousek po kousku měnit svoje zajeté zvyklosti. Ono i těch pár kelímků od jogurtu, které neprojdou právě vašima rukama, můžou být tou malou kapkou v budoucím zdravém oceánu.
Na výrobu domácího jogurtu nepotřebujete žádný jogurtovač, ale velkou obyčejnou lahev na mléko plechovou nebo skleněnou, 1 litr čerstvého mléka a 1 dobrý bílý jogurt. Pokud ho budete balit dětem do školy na svačiny, pak ještě malé zavařovačky, které opakovaně použijete.
Dětem, sobě, nebo miláčkovi milovanému, … pak můžete na každý den připravit jinou jogurtovou variantu. U nás (na fotce) teď máme náš domácí jogurt s čerstvými povidly, slunečnicovým semínkem a špetkou skořice. A je opravdu k sežrání!
Jindy ho necháme jen tak, nebo přidáme kokos s čokoládou. Jindy babán s hruškami. Jindy ostužinovou omačku (letos bylo hodně ostružin).
Děti si varianty můžou vymýšlet a chystat sami. Jistotu máte v tom, že jim bude chutnat.
Budete potřebovat:
1 litr čerstvého mléka
200ml čerstvého jogurtu
pokud se vám líbí malé zavařovačky, můžete si je pořídit tady.
Postup je velmi jednoduchý:
Mléko a jogurt smíchejte. Ohřejte na 30°C. Přelijte do nádoby s víkem a nechte stát 24 hodin při pokojové teplotě. Jogurt je hotový.
Můžete ho rozdělit do skleniček a dochutit. Zbytek uložte ho do lednice a spotřebujte do týdne.