S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Lehký čekankový aperitiv na dobrou chuť DIY

17.09.2021

Lehký čekankový aperitiv na dobrou chuť DIY

Většina lidí to sice nechápe, ale může se stát, že bude potřeba sobě nebo někomu v okolí povzbudit chuť k jídlu. Nečekejte a čekankujte!

Čekanku teď až do listopadu najdete  skoro všude, v zahradách, na polích, na loukách, v okolí cest a lesů. Jde o vytrvalou rostlinu, která, když je jí dán prostor a čas, vyroste až do výšky jednoho metru.

Čerstvé mladé listy připomínají listy rukoly nebo pampelišky, jsou jedlé a dá se jimi dozdobit jarní salát (za půlroku a něco je jaro!!). Jsou mírně hořké a stimulují nejen chuť k jídlu, ale i celý trávicí systém.

Z krásného modrého květu čekanky se můžete těšit až do října.

Léčivé jsou všechny části čekanky. Nejhojněji používaný je kořen, který se sklízí teď na podzim.

Budete potřebovat:

500 ml vody,

300 ml vodky,

400 g cukru (nebo medu),

20 g sušeného kořene čekanky,

20 ml šťávy z citronu

Kořen čekanky vytrhněte někdy mezi zářím a listopadem, očistěte a nasekejte na malé kousky.

Nasypte je do vodky a nechte minimálně 14 dní louhovat, občas protřepte, poté přeceďte. Vodu povařte s cukrem (nebo medem), dokud se nerozpustí, potom nechte vychladit.

Cukrový (medový) sirup smíchejte s čekankovým extraktem, přidejte citronovou šťávu a protřepte. Podávejte stopku před jídlem.

Spotřebujte do konce zimní sezony.

Líbí se vám vyrábění užitečných věcí? Podívejte se na naše DIY na výrobu:

 

MGFkNDNh