Většina lidí to sice nechápe, ale může se stát, že bude potřeba sobě nebo někomu v okolí povzbudit chuť k jídlu. Nečekejte a čekankujte!
Čekanku teď až do listopadu najdete skoro všude, v zahradách, na polích, na loukách, v okolí cest a lesů. Jde o vytrvalou rostlinu, která, když je jí dán prostor a čas, vyroste až do výšky jednoho metru.
Čerstvé mladé listy připomínají listy rukoly nebo pampelišky, jsou jedlé a dá se jimi dozdobit jarní salát (za půlroku a něco je jaro!!). Jsou mírně hořké a stimulují nejen chuť k jídlu, ale i celý trávicí systém.
Z krásného modrého květu čekanky se můžete těšit až do října.
Léčivé jsou všechny části čekanky. Nejhojněji používaný je kořen, který se sklízí teď na podzim.
Budete potřebovat:
500 ml vody,
300 ml vodky,
400 g cukru (nebo medu),
20 g sušeného kořene čekanky,
20 ml šťávy z citronu
Kořen čekanky vytrhněte někdy mezi zářím a listopadem, očistěte a nasekejte na malé kousky.
Nasypte je do vodky a nechte minimálně 14 dní louhovat, občas protřepte, poté přeceďte. Vodu povařte s cukrem (nebo medem), dokud se nerozpustí, potom nechte vychladit.
Cukrový (medový) sirup smíchejte s čekankovým extraktem, přidejte citronovou šťávu a protřepte. Podávejte stopku před jídlem.
Spotřebujte do konce zimní sezony.