Nastal ideální čas zakonzervovat si trochu léta na horší časy. Meduňka a levandule jsou dokonalou kombinací pro sladké, klidné sny.
Na 1 litr meduňkovo-levandulového sirupu budete potřebovat:
6 čerstvých stonků meduňky (nebo 20g sušeného listu - k dostání tady)
5 čerstvých stonků květu levandule (nebo 10g sušeného listu - k dostání tady)
1 litr vody
500-800g třtinového cukru
Postup:
Stonky a samotné květy a dejte do větší mísy. K nim přidejte nakrájený citron a kyselinu citronovou. Promíchejte a nechte stát.
Vodu a cukr přiveďte k varu, míchejte než se cukr zcela rozpustí. Pak odstavte a až bude mít směs teplotu 40C (tedy trochu vyšší než teplota tělesná) nalijte ji na květy. Mísu přikryjte a nechte stát 2-3 dny. Potom sirup přeceďte a uchovávejte v chladu. Díky vysokému obsahu cukru, který zde působí jako konzervant, vydrží sirup až 1 rok.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!